rrethana & rrethina

Kritikë dhe Aktivizëm

Arkiva Kategorie: Filozofi

Cinizmi si formë e Ideologjisë

Slavoj Zizek Përktheu Arlind Manxhuka Koncepti më elementar i ideologjisë është ndoshta fraza më e njohur e Marksit në Kapital “Sie wissen das nicht, aber sie tun es” (“ata nuk … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

5 Prill, 2017 · Lini një koment

Zhan Zhak Ruso: Pararendës i Kafkës, Celines dhe Pongut

Gilles Deleuze Ekzistojnë dy mënyra me të cilat mund ta vlerësojmë gabimisht një shkrimtar të mirë: 1) duke dështuar në njohjen e logjikës së thellë ose karakterit sistematik të punës … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

7 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Shekulli i Hegelit

SLAVOJ ŽIŽEK Publikuar si parathënie: Hegel & the Infinite: Religion, Politics, and Dialectic Argumenti i fundit anti-hegelian është fakti i çarjes post-hegeliane: ajo që as partizanët më fanatikë të Hegelit s’mund … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

16 Dhjetor, 2015 · Lini një koment

Miqtë radikalë të Platonit

Slavoj Zizek – Fq. 40-42 nga Less than Nothing … Në fillim të viteve 1920 Lenini propozoi që filozofët marksistë të krijonin një “shoqëri të miqve materialistë të Hegelit” – … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

12 Nëntor, 2015 · Lini një koment

Politika e artit: një intervistë me Jacques Ranciere

Anna Wojcik: Tek libri juaj “Aisthesis” secili kapitull hapet me një rrëfim historik mbi një objekt apo mbi një ngjarje që ka mbërritur të zgjerojë më tej kuptimin e asaj … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

12 Nëntor, 2015 · Lini një koment

Turpi: Një kuazi-virtyt

NJË KUAZI-VIRTYT[1] (copëz ligjerate nga vepra Etika Nikomakiane[2] e Aristotelit, f. 79.)   Turpi  9. Turpi nuk duhet karakterizuar si një virtyt; sepse ai më shumë i ngjan një pasioni … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

5 Nëntor, 2015 · Lini një koment

Dinakëria e frikës është cektësia

Elvis Hoxha Në bisedën mes Albin Kurtit dhe një gazetari të njohur është rasti të ushtrohet mprehtësia. Mund të vërejmë saktë sesa në përpjesëtim të zhdrejtë janë aktivizmi politik me … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

16 Tetor, 2015 · Lini një koment

Badiou: Si mund të mbërrijmë lumturinë

  Intervistuar nga Nicolas Truong Cilat takime kanë rezultuar më vendimtare në jetën tuaj dhe i kanë dhënë drejtim asaj? Alain Badiou: Ende më përpara se të takoja teatrin dhe … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

29 Gusht, 2015 · Lini një koment

Marks, Freud: Analiza e formës

Përkthyer nga libri: “ Provo Përsëri- Dështo më mirë”, Slavoj Žižek Sipas Lacanit konceptin e simptomës nuk e ka shpikur askush tjetër pos Marksit. A është kjo thjesht një vërejtje … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

10 Korrik, 2015 · Lini një koment

Slavoj Zizek: “Sot të gjithë janë socialistë, përfshirë Bill Gates”

Botuar më 5 qershor 2015, në Libération Përktheu: Dilfirus Vrioni Intervista Ndërkohë që del në qarkullim libri i tij “Më pak se asgjë”, filozofi ekstravagant slloven kritikon të majtën morale, legjitimon … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

13 Qershor, 2015 · Lini një koment

Besimi pa besimin

Slavoj Zizek – “On Belief”, Faith without Belief Le të fillojmë me kthesën hebraike. E para dhe kryesorja, ajo përmban statusin e ndryshuar të besimit. Në “ Je sais bien, … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

13 Qershor, 2015 · Lini një koment

Bashkëkohësit tanë

Alfred Bushi Më 1809, Gëtja shkruante këto fjalë: “Njerëzit e mëdhenj janë gjithmonë të lidhur me shekullin e tyre nga një dobësi.” Masa e bashkëkohësisë për shkrimtarin gjerman, si përkatësi … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

18 Maj, 2015 · Lini një koment

Paulo Freire: Pedagogjia e të shtypurve

Paulo Freire është arsimtar dhe filozof edukimi brazilian i shekullit XX shumë pak i njohur në vendin tonë. I lindur në një familje të deklasuar të shtresës së mesme, përjetues … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

23 Prill, 2015 · Lini një koment

Antonio Negri: Mbi artin

Intervistë e vitit 1988 Gian Marco Montesano: A ekziston ende sot mundësia për ta përcaktuar artin në ndonjë mënyrë objektive? Dallim, funksion, tepri, me pak fjalë, çfarë është arti? Toni … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

9 Mars, 2015 · Lini një koment

Fetishi në ideologjinë e sotme

Fragmenti i mëposhtëm është shkëputur nga libri “In Defense of Lost Causes”, shkruar nga Slavoj Zhizhek. I angazhuar për të hetuar logjikën e funksionimit të ideologjisë së sotme, filozofi slloven … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

7 Mars, 2015 · Lini një koment

Rreth shenjuesve revolucionarë

Arlind Qori Në fjalorin majtist kanë zënë vend prej kohësh shënjuesit e shpluhurosur (edhe fetarisht) të Alain Badiou-së si “ngjarje” apo “besnikëri” ndaj saj. S’është vendi me u marrë me … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

9 Shkurt, 2015 · Lini një koment

Kënaqësia dhe domosdoshmëria

  Vetëdija, e cila është e vetëdijshme për të qenit realitet, e ka objektin e saj brenda vetës, por një objekt i cili, së pari, është thjesht vetja (fur sich), … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

31 Janar, 2015 · Lini një koment

Çlirimi prej “dorës së padukshme”

“Këtu nuk ka asgjë për t’u gjykuar. Luigji nuk është i pandehur. Ju nuk jeni gjykatës. Nuk jeni, ju nuk mund të jeni asgjë veç shtetarë dhe përfaqësues të kombit. … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

30 Janar, 2015 · Lini një koment

A mund ta kritikojmë Fukonë?

  Prej vdekjes së tij në 1984, vepra e Mishel Fukosë (Michel Foucault) ka qenë gur kilometrik për të majtën akademike mbarëbotërore. Por në një libër të ri, provokues, të … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

13 Dhjetor, 2014 · 6 Komente

Walter Benjamin: Kapitalizmi si fe

Në ligjërimin ideologjik shqiptar gjëja më e rënd(omt)ë që thuhet për socializmin shtetëror është se i ngjante kryekreje një feje të re; afërmendsh një feje të përçudnuar ateistësh, një fantazme … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

6 Nëntor, 2014 · Lini një koment

Një vështrim nëpër arkivat e Islamit

Slavoj Zizek Për shumë historianë perëndimorë të religjionit Islami përbën një problem – si vallë mundi të lindë kjo fe pas Krishtërimit, fesë që do të duhej t’i jepte fund … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

20 Shtator, 2014 · 1 Koment

Antinomitë e Arsyes Tolerante

Liberalizëm apo Fondamentalizëm? Dy Konakë Molepsur me Murtajë! Nga Slavoj Zizek  Përktheu Arbër Zaimi Immanuel Kant-i zhvilloi nocionin e “antinomive të arsyes së kulluar”. Arsyeja e fundme e njeriut në … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

31 Gusht, 2014 · 1 Koment

Mendimi është guxim i dëshpërimit

Intervistë me Giorgio Agamben, nga Juliette Cerf Berlusconi është rrëzuar, siç ka ndodhur edhe me qeveritarë të tjerë evropianë. Juve që keni shkruar mbi sovranitetin, ç’ju sjell ndërmend kjo situatë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

24 Qershor, 2014 · Lini një koment