rrethana & rrethina

Kritikë dhe Aktivizëm

Arkiva Kategorie: Intervistë

Eagleton: Çka vjen pas post-modernizmit?

Përktheu Doruntina Vinca Teoricieni i letërsisë Terry Eagleton flet për teoritë letrare në raport me trendet e mëdha politike dhe historike, dhe vazhdimësinë e marksizmit. Çfarë shprehin kultura, arti dhe … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

20 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Politika e artit: një intervistë me Jacques Ranciere

Anna Wojcik: Tek libri juaj “Aisthesis” secili kapitull hapet me një rrëfim historik mbi një objekt apo mbi një ngjarje që ka mbërritur të zgjerojë më tej kuptimin e asaj … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

12 Nëntor, 2015 · Lini një koment

Badiou: Si mund të mbërrijmë lumturinë

  Intervistuar nga Nicolas Truong Cilat takime kanë rezultuar më vendimtare në jetën tuaj dhe i kanë dhënë drejtim asaj? Alain Badiou: Ende më përpara se të takoja teatrin dhe … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

29 Gusht, 2015 · Lini një koment

Slavoj Zizek: “Sot të gjithë janë socialistë, përfshirë Bill Gates”

Botuar më 5 qershor 2015, në Libération Përktheu: Dilfirus Vrioni Intervista Ndërkohë që del në qarkullim libri i tij “Më pak se asgjë”, filozofi ekstravagant slloven kritikon të majtën morale, legjitimon … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

13 Qershor, 2015 · Lini një koment

Syriza: Një shans historik

  Intervistë me Aleksis Cipras, nga Haris Golemis Veç tre vjet më parë prania e Syriza-s në peizazhin politik të Greqisë ka qenë shumë e vogël. Sot Syriza parashikohet të … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

22 Janar, 2015 · Lini një koment

A mund ta kritikojmë Fukonë?

  Prej vdekjes së tij në 1984, vepra e Mishel Fukosë (Michel Foucault) ka qenë gur kilometrik për të majtën akademike mbarëbotërore. Por në një libër të ri, provokues, të … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

13 Dhjetor, 2014 · 6 Komente

Mendimi është guxim i dëshpërimit

Intervistë me Giorgio Agamben, nga Juliette Cerf Berlusconi është rrëzuar, siç ka ndodhur edhe me qeveritarë të tjerë evropianë. Juve që keni shkruar mbi sovranitetin, ç’ju sjell ndërmend kjo situatë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

24 Qershor, 2014 · Lini një koment

Gjendja e jashtëzakonshme në politikë, ekonomi e art

Intervistë me Giorgio Agamben Përktheu Arbër Zaimi Peppe Savà: Qeveria Monti po thirret te kriza dhe te nevojat e domosdoshme, dhe po duket se kjo na qenka rrugëdalja e vetme … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

12 Shkurt, 2014 · Lini një koment

Slavoj Žižek: Gandi, Aristidi* dhe dhuna hyjnore

Yong-june Park: Si do t’i interpretonit shembujt e Gandit, Mandelës dhe Aristidit në raport me fuqinë transformuese të dashurisë në revolucion? Slavoj Žižek: Për sa i përket dashurisë, do të … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

16 Dhjetor, 2013 · Lini një koment

Aksioni politik kolektiv

Intevistё me Alain Badiou nga “The Ashville Global Review”  Përktheu:Dejona Mihali Ashville Global Review: Ju keni thёnё se nё mёnyrё qё tё krijohen alternativa kundrejt hegjemonisё perёndimore duhet krijuar njё hapёsirё … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

5 Gusht, 2013 · Lini një koment

Ca ide për të transformuar një Republikë ende oligarkike

Le Monde, 6 maj 2013 Intervistuar nga Nicolas Truong Si ndodhi që demokracia dhe barazia u bënë akse kryesore të hulumtimeve, hetimeve dhe shqetësimeve tuaja politike? Pierre Rosanvallon: Fillova punë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

16 Maj, 2013 · Lini një koment

Një diskutim mbi informacionin

Pjesë nga një intervistë me Umberto Eco-n (Umberto Ekon), nga Patrick Coppock (Patrik Kopok), 1995 Përktheu Boiken Abazi Umberto Eco është profesor i semiotikës (studimi i shenjave dhe simboleve), i … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

6 Dhjetor, 2012 · Lini një koment