rrethana & rrethina

Kritikë dhe Aktivizëm

Ku po shkon Partia Demokratike e Shqipërisë?

Arbër Zaimi (ky shkrim është botuar së pari në Revistën Shenja, korrik 2017) Zgjedhjet në Shqipëri nuk sollën ndonjë rezultat të papandehur. Të gjithë ata që e përcjellin me vëmendje politikën … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

7 Gusht, 2017 · Lini një koment

Cinizmi si formë e Ideologjisë

Slavoj Zizek Përktheu Arlind Manxhuka Koncepti më elementar i ideologjisë është ndoshta fraza më e njohur e Marksit në Kapital “Sie wissen das nicht, aber sie tun es” (“ata nuk … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

5 Prill, 2017 · Lini një koment

Jameson: E majta të mendojë si do të dukej shteti i saj, e jo t’ia lërë shtetin fashistëve.

Intervistuar nga Filip Balunovic Një nga zërat më të rëndësishëm të së majtës, Fredric Jameson, në këtë intervistë na sjell disa nga reflektimet e tij mbi teorinë politike bashkëkohore, drejtimet … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

30 Mars, 2017 · Lini një koment

Shërbëtori më besnik i njeriut pronar

Shënime paraprake për një trajtim të instrumentit të dhunës konservatore-reaksionare Arbër Zaimi Burroughs: Sa më pak qen të kem përreth, aq më mirë. Nuk më pëlqejnë qentë. Nuk më pëlqen … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

29 Mars, 2017 · Lini një koment

T’ia lësh demokracinë ekspertëve

Slavoj Zizek Përktheu Arlind Manxhuka Më 19 qershor 2014, në përvjetorin e dytë të izolimit të Julian Assange-it në ambasadën e Ekuadorit në Londër, WikiLeaks bëri publike draft tekstin sekret … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

27 Mars, 2017 · Lini një koment

Pesë rrenat e kapitalizmit rentier

Guy Standing Jetojmë në epokën e kapitalizmit rentier. Kjo është pika e krizës e Transformimit Global, gjatë së cilës pretendimet që janë bërë më parë për kapitalizmin, tashmë janë rrënuar … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

20 Mars, 2017 · Lini një koment

Trashëgimia e Malcolm X

Ahmed Shawki Malcolm X vdiq para 52 viteve, pikërisht në kohën kur po lëvizte drejt ideve revolucionare që e sfidonin shtypjen në të gjitha format e saj. Përktheu Lisjan Perolli … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

18 Mars, 2017 · Lini një koment

Lindja dhe vdekja e subjektit parlamentar shqiptar

Një histori shumë e shkurtër e vetë-tradhtimit Arbër Zaimi Një psikanalist i shquar francez, idetë e të cilit kanë ndikuar shumë në filozofinë që sundoi akademitë evropiane e perëndimore në … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

14 Mars, 2017 · Lini një koment

10 teza paraprake mbi Trump

Ian Alan Paul 1. Pushteti i Trumpit është kryesisht virtual në formën e tij. Propozo këtë, sugjero atë, gënje për të djeshmen, deklaro se është e pashmangshme ajo çka ende … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

24 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Neoliberalizmi autoritar dhe miti i tregut të lirë

Ian Bruff Përktheu Lisjan Perolli Qysh prej zbatimit të ashtuquajturës “Luftë ndaj Terrorit” në vitin 2001, por sidomos prej shpërthimit të krizës globale financiare të vitit 2008, është biseduar gjatë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

22 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Eagleton: Çka vjen pas post-modernizmit?

Përktheu Doruntina Vinca Teoricieni i letërsisë Terry Eagleton flet për teoritë letrare në raport me trendet e mëdha politike dhe historike, dhe vazhdimësinë e marksizmit. Çfarë shprehin kultura, arti dhe … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

20 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Balibar: Populizmi në pasqyrën amerikane

Étienne Balibar Pyetja e parë që më bënin miqtë e mi amerikanë pas fitores Trumpit në zgjedhje, ishte pak a shumë e njëjta: “Kush e ka radhën tani? A mendon … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

19 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Para Ligjit

Franz Kafka Para Ligjit rri bën roje një portier. Te ky portier na vjen një burrë nga fshati, i cili lyp të hyjë në Ligj. Por portieri i thotë se … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

19 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Roli i intelektualit (Nizan, Foucault, Bourdieu, Sartre, Deleuze, Said)

Përktheu nga frëngjishtja Arbër Zaimi Paul Nizan: Kundër qenve të rojës – Çka bëjnë zanatçinjtë e mendimit gjatë këtyre tërmeteve? Ata vazhdojnë të heshtin. Nuk vënë alarmin. Nuk denoncojnë. Nuk … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

18 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Bota kokëposhtë e Donald Trumpit

Slavoj Zizek Aspekti më dëshpërues i periudhës paszgjedhore në SHBA nuk janë masat e shpallura prej presidentit të sapozgjedhur, por mënyra se si shumica e Partisë Demokratike po reagon ndaj … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

11 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Politikat e tregut te lirë, rrallëherë kanë pasuruar vendet e varfra

Ha-Joon Chang – Ç’ ju kanë thënë deri tash Pas pavarësimit nga sundimet koloniale, vendet në zhvillim provuan të zhvillojnë ekonominë përmes ndërhyrjes shtetërore, ndonjëherë edhe duke adoptuar socializmin në … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

8 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Zhan Zhak Ruso: Pararendës i Kafkës, Celines dhe Pongut

Gilles Deleuze Ekzistojnë dy mënyra me të cilat mund ta vlerësojmë gabimisht një shkrimtar të mirë: 1) duke dështuar në njohjen e logjikës së thellë ose karakterit sistematik të punës … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

7 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Kur s’vlen për asgjë

Mark Fisher Kam vuajtur prej depresionit në periudha të ndryshme që prej kohës kur kam qene adoleshent. Një pjesë e këtyre episodeve kanë qenë shumë dërrmuese – duke rezultuar në … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

25 Janar, 2017 · Lini një koment

Një zbritje nëpër vorbull

Slavoj Zizek Kriza e refugjatëve i ofron Evropës një shans unik për ta ripërcaktuar veten, për ta shënuar dallimin e saj nga të dy polet që e kundërshtojnë atë: neoliberalizmi … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

21 Janar, 2017 · Lini një koment

Si zhvillohen vendet e pasura prej vendeve të varfra

Jason Hickel Për një kohë të gjatë kemi treguar një rrëfenjë tërheqëse, sa i përket marrëdhënies mes vendeve të pasura e atyre të varfëra. Sipas asaj rrëfenje, vendet e pasura … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

19 Janar, 2017 · Lini një koment

Mbi dogmën e “gazetarisë së përgjegjshme apolitike”: një tjetër rast

Gent Carrabregu Siç po duket, Qeveria e Rashkës LDK-PDK-Lista Srpska nuk do të zmbrapset nga dërgimi për miratim në Kuvend të marrëveshjes tejet të dëmshme për shënjimin e vijës kufitare … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

13 Korrik, 2016 · Lini një koment

Për-pjekja

Arlind Manxhuka Sistemi aktual politik e ekonomik, vlerat të cilat janë krijuar nëpër vite, kryesisht prodhon individualistë dhe lloj-lloj egosh. Madje, fillimisht i promovon vetë disa të tillë, në mënyrë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

1 Maj, 2016 · Lini një koment

Poshtë obskurantizmi

Zgjim Hyseni Parulla është momenti që shkrin e bashkon ndarjen teori-praktikë. Shkrimi i parullave është një nga format e praktikës politike. Ajo thërret e nis aksionin, u jep formë materiale … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

5 Prill, 2016 · Lini një koment