rrethana & rrethina

Kritikë dhe Aktivizëm

Arkiva Kategorie: Ekonomi

T’ia lësh demokracinë ekspertëve

Slavoj Zizek Përktheu Arlind Manxhuka Më 19 qershor 2014, në përvjetorin e dytë të izolimit të Julian Assange-it në ambasadën e Ekuadorit në Londër, WikiLeaks bëri publike draft tekstin sekret … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

27 Mars, 2017 · Lini një koment

Pesë rrenat e kapitalizmit rentier

Guy Standing Jetojmë në epokën e kapitalizmit rentier. Kjo është pika e krizës e Transformimit Global, gjatë së cilës pretendimet që janë bërë më parë për kapitalizmin, tashmë janë rrënuar … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

20 Mars, 2017 · Lini një koment

Politikat e tregut te lirë, rrallëherë kanë pasuruar vendet e varfra

Ha-Joon Chang – Ç’ ju kanë thënë deri tash Pas pavarësimit nga sundimet koloniale, vendet në zhvillim provuan të zhvillojnë ekonominë përmes ndërhyrjes shtetërore, ndonjëherë edhe duke adoptuar socializmin në … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

8 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Si zhvillohen vendet e pasura prej vendeve të varfra

Jason Hickel Për një kohë të gjatë kemi treguar një rrëfenjë tërheqëse, sa i përket marrëdhënies mes vendeve të pasura e atyre të varfëra. Sipas asaj rrëfenje, vendet e pasura … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

19 Janar, 2017 · Lini një koment

Fundi i Evropës

  Kriza në Greqi është pjesë e një disintegrimi të gjerë të projektit evropian Cédric Durand* Prej një perspektive evropiane rrënimi financiar i 2008 ishte prolog i një krize totale … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

16 Korrik, 2015 · Lini një koment

Shqipëria, mëmëdheu i borxhlijve

Gerda Dalipaj Historianët mendojne se fjala „liri“ shfaqet për herë të parë në shkrimet e sumerëve. „Amargi“, në kuptim të ngushtë, do të thotë „liri nga borxhi“. Më gjerësisht do … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

23 Maj, 2015 · Lini një koment

Matrica kapitaliste

Redi Muçi Në filmin Matrix Nios, personazhit kryesor, i jepet mundësia të zgjedhë mes dy pilulash. Pilula blu e bën t’i rikthehet realitetit të zakonshëm, të mirënjohur e të rehatshëm … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

14 Shkurt, 2015 · Lini një koment

Koha kalon si nën rrotullën e mundimit…

…e për ne studentët zi e më zi po bëhet Mirela Ruko Ka mjaftuar një Vendim i Këshillit të Ministrave i datës 15 tetor 2014, ku në një pikë të … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

2 Dhjetor, 2014 · Lini një koment

Papunësia nuk është problem dytësor

Besnik Pula Skamja, demoralizimi, depresioni dhe vetëvrasjet, vdekja e hershme, prirjet drejt ekstremizmave politikë, kriminaliteti dhe dhuna, migrimi – janë disa nga pasojat e njohura shoqërore të papunësisë. Dhe këto … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

27 Tetor, 2014 · 1 Koment

Katastrofa e masave shtrënguese të Evropës

Joseph Stiglitz ‘Në qoftë se faktet nuk përkojnë me teorinë, ndrysho teorinë’- thotë një proverb i vjetër. Por shpesh është më e lehtë të mbash teorinë dhe të ndryshosh faktet … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

21 Tetor, 2014 · Lini një koment

“Çeku i bardhë” gjerman

Blendi Kajsiu Konferenca e fundit në Berlin për Ballkanin Perëndimor te ne prodhoi fantazinë e radhës me shpëtimtarë që vijnë nga jashtë dhe hedhin miliarda euro (12 miliardë në rastin … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

2 Shtator, 2014 · 1 Koment

13 gjëra që s’t’i mësojnë mbi “shkencën e ekonomisë”

Ha Joon Chang “Shkenca e ekonomisë” në fillim fare quhej “ekonomi politike” Ekonomiksi është politikë, dhe kurrë s’mund të jetë shkencë. Megjithatë shkolla që mbizotoëroi në ekonomiks, shkolla neoklasike, ia … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

27 Gusht, 2014 · 2 Komente

Ne, Bitraj dhe Fullani

Arbër Zaimi U desh kohë, po më në fund ndodhi. Pas 102 vjetësh pavarësi – edhe pse me kufij të cunguar, pas 20 vjetësh pluralizëm dhe liberalizëm, 15 vjet pas … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

6 Gusht, 2014 · 1 Koment

Parimet e VETËVENDOSJE!-s për një Qeveri Emergjente

Projekt Marrëveshje për Kornizat Politike e Operative të Qeverisë Emergjente  In English: Vetevendosje!’s basic principles for emergency government I. Dialogu Parimet bazë të Qeverisë Emergjente Qeveria e Republikës së Kosovës nuk … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

28 Qershor, 2014 · 1 Koment

Komercializimi i varfërisë

Klodi Leka Me një titull pompoz e të denjë për ndonjë zbulim të rëndësishëm shkencor, “Kultura financiare – shqiptarët barazohen me europianët” gazeta Mapo pasqyronte para do kohësh një statistikë të … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

14 Prill, 2014 · 1 Koment

Gjendja e jashtëzakonshme në politikë, ekonomi e art

Intervistë me Giorgio Agamben Përktheu Arbër Zaimi Peppe Savà: Qeveria Monti po thirret te kriza dhe te nevojat e domosdoshme, dhe po duket se kjo na qenka rrugëdalja e vetme … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

12 Shkurt, 2014 · Lini një koment

7 argumenta në ndihmë të Amerikës

Arbër Zaimi Argumentet se pse armët kimike të Sirisë u dashka të sillen në Shqipëri janë disi të çuditshme. Disa thonë se ky akt do ta përmirësonte ndjeshëm imazhin e … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

13 Nëntor, 2013 · 2 Komente

Neoliberalizmi si ideologji

Zgjim Hyseni “Ideologjia riprodhon kushtet e prodhimit”, është ky funksioni që Louis Althusser i përshkruante ideologjisë . Që individi të bëhet subjekt i interpelimit prej ideologjisë, ai duhet ta praktikojë  … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

21 Gusht, 2013 · Lini një koment

Interesi privat, interesi publik dhe shpresa

Visar Ymeri Në vitin 1999, që nga qershori i hyrjes së forcave të NATO-s në Kosovë, dhe i Ushtrisë Çlirimtare të  Kosovës nëpër qytetet e Kosovës, popullit iu kthye shpresa. Askush nuk do ta harrojë kurrë këtë moment. Ky … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

6 Korrik, 2013 · Lini një koment

Në politikat tregtare duhet të prijë arsyeja, jo doktrina e “lirisë”

Visar Ymeri Është retorikë tashmë e stërpërdorur, që tregtia e lirë  është garant i zhvillimit ekonomik.  Ky postulat doktrinar, nga vetë doktrinarët ideologjikë, shihet si imun ndaj rrethanave. Pra sipas … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

17 Maj, 2013 · Lini një koment

Privatizimi – apo manuali për shkatërrim ekonomik!

Artan Abrashi Në bazë të Rezolutës 1244 të Këshillit të  Sigurimit, më 10 qershor të vitit 1999 Kosova u vendos nën protektorat ndërkombëtar. Krahas misionit për ndërprerjen e luftës, operacioni ndërkombëtar në Kosovë në … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

13 Maj, 2013 · Lini një koment

Koncepti liberal mbi vlerën – një kritikë nga e majta

Zgjim Hyseni Si krijohet vlera? Çfarë e krijon vlerën? Ku krijohet ajo, në sferën e qarkullimit, apo në procesin e prodhimit? Është metamorfoza e mallrave si ndryshimi i vazhdueshëm i … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

19 Prill, 2013 · Lini një koment

Ku ta fusin kokën të rinjtë?

Vetëkuptohet se përgjigja e strucave nuk pranohet Arbër Zaimi Dimri i mbushi shqiptarët me gëzim, prej festave të nëntorit e gjer te ato të dhjetorit. Po njëkohësisht me gëzimin, erdh’ … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

4 Janar, 2013 · 3 Komente