rrethana & rrethina

Kritikë dhe Aktivizëm

Arkiva Kategorie: Përkthim

Cinizmi si formë e Ideologjisë

Slavoj Zizek Përktheu Arlind Manxhuka Koncepti më elementar i ideologjisë është ndoshta fraza më e njohur e Marksit në Kapital “Sie wissen das nicht, aber sie tun es” (“ata nuk … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

5 Prill, 2017 · Lini një koment

T’ia lësh demokracinë ekspertëve

Slavoj Zizek Përktheu Arlind Manxhuka Më 19 qershor 2014, në përvjetorin e dytë të izolimit të Julian Assange-it në ambasadën e Ekuadorit në Londër, WikiLeaks bëri publike draft tekstin sekret … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

27 Mars, 2017 · Lini një koment

Pesë rrenat e kapitalizmit rentier

Guy Standing Jetojmë në epokën e kapitalizmit rentier. Kjo është pika e krizës e Transformimit Global, gjatë së cilës pretendimet që janë bërë më parë për kapitalizmin, tashmë janë rrënuar … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

20 Mars, 2017 · Lini një koment

Trashëgimia e Malcolm X

Ahmed Shawki Malcolm X vdiq para 52 viteve, pikërisht në kohën kur po lëvizte drejt ideve revolucionare që e sfidonin shtypjen në të gjitha format e saj. Përktheu Lisjan Perolli … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

18 Mars, 2017 · Lini një koment

Neoliberalizmi autoritar dhe miti i tregut të lirë

Ian Bruff Përktheu Lisjan Perolli Qysh prej zbatimit të ashtuquajturës “Luftë ndaj Terrorit” në vitin 2001, por sidomos prej shpërthimit të krizës globale financiare të vitit 2008, është biseduar gjatë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

22 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Eagleton: Çka vjen pas post-modernizmit?

Përktheu Doruntina Vinca Teoricieni i letërsisë Terry Eagleton flet për teoritë letrare në raport me trendet e mëdha politike dhe historike, dhe vazhdimësinë e marksizmit. Çfarë shprehin kultura, arti dhe … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

20 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Balibar: Populizmi në pasqyrën amerikane

Étienne Balibar Pyetja e parë që më bënin miqtë e mi amerikanë pas fitores Trumpit në zgjedhje, ishte pak a shumë e njëjta: “Kush e ka radhën tani? A mendon … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

19 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Para Ligjit

Franz Kafka Para Ligjit rri bën roje një portier. Te ky portier na vjen një burrë nga fshati, i cili lyp të hyjë në Ligj. Por portieri i thotë se … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

19 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Bota kokëposhtë e Donald Trumpit

Slavoj Zizek Aspekti më dëshpërues i periudhës paszgjedhore në SHBA nuk janë masat e shpallura prej presidentit të sapozgjedhur, por mënyra se si shumica e Partisë Demokratike po reagon ndaj … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

11 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Politikat e tregut te lirë, rrallëherë kanë pasuruar vendet e varfra

Ha-Joon Chang – Ç’ ju kanë thënë deri tash Pas pavarësimit nga sundimet koloniale, vendet në zhvillim provuan të zhvillojnë ekonominë përmes ndërhyrjes shtetërore, ndonjëherë edhe duke adoptuar socializmin në … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

8 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Zhan Zhak Ruso: Pararendës i Kafkës, Celines dhe Pongut

Gilles Deleuze Ekzistojnë dy mënyra me të cilat mund ta vlerësojmë gabimisht një shkrimtar të mirë: 1) duke dështuar në njohjen e logjikës së thellë ose karakterit sistematik të punës … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

7 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Kur s’vlen për asgjë

Mark Fisher Kam vuajtur prej depresionit në periudha të ndryshme që prej kohës kur kam qene adoleshent. Një pjesë e këtyre episodeve kanë qenë shumë dërrmuese – duke rezultuar në … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

25 Janar, 2017 · Lini një koment

Një zbritje nëpër vorbull

Slavoj Zizek Kriza e refugjatëve i ofron Evropës një shans unik për ta ripërcaktuar veten, për ta shënuar dallimin e saj nga të dy polet që e kundërshtojnë atë: neoliberalizmi … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

21 Janar, 2017 · Lini një koment

Si zhvillohen vendet e pasura prej vendeve të varfra

Jason Hickel Për një kohë të gjatë kemi treguar një rrëfenjë tërheqëse, sa i përket marrëdhënies mes vendeve të pasura e atyre të varfëra. Sipas asaj rrëfenje, vendet e pasura … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

19 Janar, 2017 · Lini një koment

Miqtë radikalë të Platonit

Slavoj Zizek – Fq. 40-42 nga Less than Nothing … Në fillim të viteve 1920 Lenini propozoi që filozofët marksistë të krijonin një “shoqëri të miqve materialistë të Hegelit” – … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

12 Nëntor, 2015 · Lini një koment

Politika e artit: një intervistë me Jacques Ranciere

Anna Wojcik: Tek libri juaj “Aisthesis” secili kapitull hapet me një rrëfim historik mbi një objekt apo mbi një ngjarje që ka mbërritur të zgjerojë më tej kuptimin e asaj … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

12 Nëntor, 2015 · Lini një koment

Rezistenca s’është e kotë

Alex Callinicos* Përktheu Arlind Manxhuka Transformimet neoliberale të universiteteve për më shumë se 25 vite kanë qenë të pamëshirshme, mirëpo ato janë bërë në mënyrë tejet të ngadalshme. Ndryshimet nuk … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

10 Nëntor, 2015 · Lini një koment

Badiou: Si mund të mbërrijmë lumturinë

  Intervistuar nga Nicolas Truong Cilat takime kanë rezultuar më vendimtare në jetën tuaj dhe i kanë dhënë drejtim asaj? Alain Badiou: Ende më përpara se të takoja teatrin dhe … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

29 Gusht, 2015 · Lini një koment

Guximi i të pashpresëve

Slavoj Zizek Filozofi italian Giorgio Agamben pati thënë në një intervistë se “të menduarit është guximi i të pashpresëve” – një vëzhgim që është sidomos i përshtatshëm për çastin tonë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

1 Gusht, 2015 · 1 Koment

Fundi i Evropës

  Kriza në Greqi është pjesë e një disintegrimi të gjerë të projektit evropian Cédric Durand* Prej një perspektive evropiane rrënimi financiar i 2008 ishte prolog i një krize totale … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

16 Korrik, 2015 · Lini një koment

Marks, Freud: Analiza e formës

Përkthyer nga libri: “ Provo Përsëri- Dështo më mirë”, Slavoj Žižek Sipas Lacanit konceptin e simptomës nuk e ka shpikur askush tjetër pos Marksit. A është kjo thjesht një vërejtje … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

10 Korrik, 2015 · Lini një koment

Njëmbëdhjetë shënime të frymëzuara prej situatës greke

  Alain Badiou “Jo”-ja masive e popullit grek nuk nënkupton një mohim të Evropës. Nënkupton një mohim të Evropës së bankierëve, të borxhit të pambarimtë dhe të kapitalit të globalizuar. … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

9 Korrik, 2015 · Lini një koment

Mbi Greqinë, Evropën dhe Referendumin: De te fabula narratur!

Slavoj Zizek Beteja që po ndodh është një betejë për leitkultur-ën ekonomike dhe politike evropiane. Fuqitë e BE-së qëndrojnë për statusquo-në teknokratik i cili po e mban Evropën në inerci … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

1 Korrik, 2015 · Lini një koment