rrethana & rrethina

Kritikë dhe Aktivizëm

Arkiva Kategorie: Dialektikë

Shekulli i Hegelit

SLAVOJ ŽIŽEK Publikuar si parathënie: Hegel & the Infinite: Religion, Politics, and Dialectic Argumenti i fundit anti-hegelian është fakti i çarjes post-hegeliane: ajo që as partizanët më fanatikë të Hegelit s’mund … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

16 Dhjetor, 2015 · Lini një koment

Dialektika e 21 Janarit

Arlind Qori A mund ta kuptojmë dialektikisht 21 Janarin? Në terma adornianë, si mund të trajtohet ngjarja e 21 Janarit si singularitet me efekte çtotalizuese, e prapëseprapë universale? Pak teori. … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

14 Shkurt, 2015 · Lini një koment

Adorno: Rreth dialektikës

45 Mendimi dialektik i kundërvihet sendëzimit edhe në kuptimin e refuzimit të konstatimit të gjërave individuale në izolimin dhe veçueshmërinë e tyre: këtë izolim e përcakton pikërisht si produkt të … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

11 Shkurt, 2015 · Lini një koment

Walter Benjamin: Kapitalizmi si fe

Në ligjërimin ideologjik shqiptar gjëja më e rënd(omt)ë që thuhet për socializmin shtetëror është se i ngjante kryekreje një feje të re; afërmendsh një feje të përçudnuar ateistësh, një fantazme … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

6 Nëntor, 2014 · Lini një koment

Mbi konceptin e historisë

Walter Benjamin Teza I Rrëfehet një tregim për një buratin robotik që qenkësh sajuar asisoj që ta luante lojën e shahut duke iu përgjigjur lëvizjeve të kundërshtarëve me kundërlëvizje të … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

21 Prill, 2014 · 3 Komente

Hegeli dhe Muzgu i të Kuptuarit Filozofik

Hegeli dhe Muzgu i të Kuptuarit Filozofik: Koha Për Një Rishqyrtim Joparagjykues?[1] Recensë e librit: Huti i Minervës Fluturon në Muzg: G.W.F. Hegel, nga Glauk Konjufca. Mitrovicë, Republika e Kosovës: … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

19 Shkurt, 2014 · Lini një koment

Dhuna – një përpjekje ekzaminimi

Zgjim Hyseni Spektakli dhunues, apo qetësia e dhunshme, e njëjta gjë. Gjendja e dhunës. Është rezistenca mohimi i dhunës dhe jo qetësia. Nuk është perceptimi figurativ i ndryshimit të formave … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

26 Shtator, 2013 · Lini një koment

Nacionalizmi, patriotizmi, fashizmi

Shënime të shpejta  Arbër Zaimi Nacionalizmi është fenomen shumëformësh, mbi të cilin është teorizuar e vazhdon të teorizohet gjatë. Është e vërtetë historike që projektet nacionale nuk mund të shihen … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

17 Korrik, 2013 · 3 Komente

Koncepti liberal mbi vlerën – një kritikë nga e majta

Zgjim Hyseni Si krijohet vlera? Çfarë e krijon vlerën? Ku krijohet ajo, në sferën e qarkullimit, apo në procesin e prodhimit? Është metamorfoza e mallrave si ndryshimi i vazhdueshëm i … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

19 Prill, 2013 · Lini një koment

Drejtësia dhe Barazia – Një Dilemë Politike?

Drejtësia dhe Barazia Një Dilemë Politike? Paskali, Platoni, Marksi Botuar më 2012 tek “The Borders of Justice“, Temple University, Philadelphia. Etien Balibar Titulli i prezantimit tim s’duhet të sjellë keqkuptime: … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

23 Nëntor, 2012 · 2 Komente

Lufta kundër Liberalizmit në Pikëpamjet e Shtetit Totalitar (pjesa III)

Autori: Herbert Marcuse -1934- Përkthyes: Arbër Zaimi Vijon nga Pjesa I dhe Pjesa II Ekzistencializmi Këtu nuk do të merremi me formën filozofike të ekzistencializmit, por me formën politike të … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

4 Nëntor, 2012 · Lini një koment

Lufta kundër Liberalizmit në Pikëpamjet e Shtetit Totalitar (pjesa II)

Autori: Herbert Marcuse – 1934 – Përkthyes: Arbër Zaimi Vijon prej pjesës së parë Universalizmi Rëndësia kryesore dhe parësore e “të tërës” përmbi “gjymtyrët” (pjesët) e saj është një tezë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

29 Tetor, 2012 · 2 Komente

Lufta kundër Liberalizmit në Pikëpamjet e Shtetit Totalitar (pjesa I)

Autori: Herbert Marcuse -1934- Përkthyes: Arbër Zaimi Vendosja e shtetit total-autoritar u shoqërua nga shpallja e një weltanschauung-u politik të ri: dhe “realizmi heroiko-folklorik” u shndërrua në teori të qeverisjes. … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

28 Tetor, 2012 · 1 Koment

Liberalizmi dhe mangësitë e tij

Autori: Slavoj Žižek Përkthyes: Arbër Zaimi   Për liberalizmin, së paku në formatin e tij më radikal, dëshira për t’i bërë njerëzit subjekte të një ideali politik – që shihet … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

28 Tetor, 2012 · 1 Koment

Paragjykimi ndaj Prometheut

Ndërsa ende jehojnë grahmat e fundit të kërcënimeve të neoliberalizmit, ndërkohë që na kërkohet të përshtatemi me rrobën e ashpër të asketizmës ekonomike, është me vlerë që të reflektohet nëse … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

27 Shtator, 2012 · Lini një koment

Nacionalizmi dhe Internacionalizmi

Le t’ia nisim me një tension dialektik: proletariati, duke qenë klasë internacionale, nuk ka komb; në të njëjtën kohë proletariati kudo është i përfshirë në kombe – madje prandaj ekzistojnë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

25 Shtator, 2012 · Lini një koment