rrethana & rrethina

Kritikë dhe Aktivizëm

Arkiva Kategorie: Art

Eagleton: Çka vjen pas post-modernizmit?

Përktheu Doruntina Vinca Teoricieni i letërsisë Terry Eagleton flet për teoritë letrare në raport me trendet e mëdha politike dhe historike, dhe vazhdimësinë e marksizmit. Çfarë shprehin kultura, arti dhe … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

20 Shkurt, 2017 · Lini një koment

Politika e artit: një intervistë me Jacques Ranciere

Anna Wojcik: Tek libri juaj “Aisthesis” secili kapitull hapet me një rrëfim historik mbi një objekt apo mbi një ngjarje që ka mbërritur të zgjerojë më tej kuptimin e asaj … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

12 Nëntor, 2015 · Lini një koment

Neo-Weimar, asgjë për shumë zhurmë

Dekadenca e një kaste globale pa destin në syrin e Paolo Sorrentinos Arbër Zaimi Filmat “Mik i familjes”, “Bukuria e madhe” dhe “Rinia” të regjisorit italian Paolo Sorrentino edhe pse … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

19 Tetor, 2015 · 3 Komente

Antonio Negri: Mbi artin

Intervistë e vitit 1988 Gian Marco Montesano: A ekziston ende sot mundësia për ta përcaktuar artin në ndonjë mënyrë objektive? Dallim, funksion, tepri, me pak fjalë, çfarë është arti? Toni … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

9 Mars, 2015 · Lini një koment

Vorbulla e kolektives, përbindëshi i individuales – lundrimi i Aleksej Germanit

Arbër Zaimi Për Aleksej Jurijeviç Germanin mësova nga një nekrologji tërheqëse, që më joshi në botën depresive të regjisorit të vdekur në 2013, që konsiderohet nga më të mirët e … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

8 Shkurt, 2015 · Lini një koment

EULEX-i qëndron përmbi çdo dyshim

Arbër Zaimi Nga një anë mjerimi e varfëria, nga ana tjetër pandëshkueshmëria e derrave të pangopur, Kosova është bërë e pajetueshme. Shumëkënd kjo situatë e vë përballë një dileme të … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

26 Nëntor, 2014 · Lini një koment

Ardhja e dytë e Migjenit

Pavjo Gjini Shumësia e mendimeve të mëposhtme janë produkt i një diskutimi kolektiv mbi Migjenin zhvilluar te qendra sociale ‘Logu i Shkëndijës’ më 13 tetor 2014, me rastin e 103 … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

8 Nëntor, 2014 · Lini një koment

Konformisti

Giorgio Gaber   Unë jam Njeri i ri Jam aq i ri saqë prej shumë kohësh nuk jam më as fashist Jam shumë i ndjeshëm dhe altruist Orientalist Dhe në … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

4 Nëntor, 2014 · Lini një koment

Balada e skeletëve

Muzika nga Philip Glass, në kitarë Paul McCartney, reciton Allen Ginsberg   Tha skeleti presidencial S’e nënshkruaj kët’gjë Tha skeleti kryeparlamentar Nënshkruan që ç’ke me të   Tha skeleti përfaqësues … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

10 Gusht, 2014 · 2 Komente

Amerikë

Allen Ginsberg Amerikë ty të dhashë gjithçka dhe tash s’jam asgjë. Amerikë dy dollarë e njëzeteshtatë centë më 17 janar 1956. As mendjen time s’e duroj dot. Amerikë kur do … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

6 Gusht, 2014 · 1 Koment

Në shtet-rrethim

Mahmud Darvish Këtu, në faqe të kodrave, me fytyrë kah muzgu e kah artileria e kohës Pranë kopshtijeve të hijeve të thyera Ne bëjmë atë çka bën i burgosuri Atë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

20 Korrik, 2014 · 1 Koment

Gjendja e jashtëzakonshme në politikë, ekonomi e art

Intervistë me Giorgio Agamben Përktheu Arbër Zaimi Peppe Savà: Qeveria Monti po thirret te kriza dhe te nevojat e domosdoshme, dhe po duket se kjo na qenka rrugëdalja e vetme … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

12 Shkurt, 2014 · Lini një koment

Intelektualët Apolitikë

Otto Rene Castillo   Një ditë, intelektualët apolitikë të vendit tim do të merren në pyetje, nga njerëzit më të thjeshtë të popullit tonë.   Do të pyeten mbi atë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

30 Janar, 2014 · Lini një koment

Dhuna në L’âge d’or

Jeta Mulaj  L’âge d’or (1930), i drejtuar nga Luis Buñuel, tregon origjinën e civilizimit dhe integrimin e vetes së fragmentuar në një shoqëri të normave të fiksuara shoqërore. Në Un Chien Andalou (1929) Buñuel tregon vetëveten e fragmentuar, … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

2 Gusht, 2013 · Lini një koment

Baleti në Kosovë, shumë talent, aspak investim

Përkundër kushteve dhe rrethanave të pavolitshme, arti i kërcimit në Kosovë është zhvilluar deri në njëfarë stadi, por ka akoma shumë për t’u bërë Leonidë Molliqaj Hapja e degës së … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

27 Korrik, 2013 · Lini një koment

Nënamerika

Ervin Hatibi Botuar në Shenja Një nga keqkuptimet më madhështore në histori, një nga ato me përmasa kontinentale, ka qenë moszbulimi i rrugës së Indisë nga Kolombi – mbase moszbulimi më i … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

23 Korrik, 2013 · Lini një koment

Fantazma e demokracisë

Arbër Zaimi Në njërën prej kryeveprave të kinemasë surrealiste, në filmin e titulluar “Fantazma e lirisë” regjizori aragonez Luis Buňuel përcjell imazhin e një bote të përmbysur, ku konvencionalja shndërrohet … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

27 Maj, 2013 · Lini një koment

Proletariati s’ka lindur me këmishë të bardhë

Bertolt Brecht Shkurt: aherë kur kultura, në mes të rrëgjimit të vet, do jetë mbuluar me zgjyrë, pothuaj një konstelacion zgjyre, një gropë e vërtetë plehrash; aherë kur ideologët të … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

7 Dhjetor, 2012 · Lini një koment

Ne japim mësim jetën, zotëri!

Nga Rafeef Ziadah Nëntor, 2011 Sot, trupi im i masakruar u shfaq në TV. Sot, trupi im i masakruar u shfaq në TV dhe duhej inkuadruar në copa tingujsh informativë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

18 Nëntor, 2012 · Lini një koment

Fjalimi i berberit në filmin « Diktatori i madh » (Charlie Chaplin, 1938)

Më vjen keq, por unë nuk dua të jem perandor, s’është punë për mua. Unë s’dua as të pushtoj as të drejtoj njeri. Do doja t’i ndihmoja të gjithë sa … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

14 Nëntor, 2012 · 2 Komente

Kinemaja si emblemë demokratike

Alain Badiou Përktheu : Dilfirus Vrioni Nuk ka filozofi nëse nuk ekzistojnë lidhjet paradoksale, ose marrëdhënie që s’lidhen midis tyre, ose marrëdhënie që s’duhet të lidhen. Kur të gjitha lidhjet janë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

18 Tetor, 2012 · 1 Koment