rrethana & rrethina

Kritikë dhe Aktivizëm

Fashizmi serb dhe cinizmi shqiptar

“Vdekje shqiptarëve”, “Vrite shqiptarin që kroati mos të ketë vëlla“, “Vrit, prej, në mënyrë që shqiptari të mos ekzistojë” janë disa prej brohoritjeve në ndeshjen Serbi-Shqipëri të zhvilluar në Beograd. … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Tetor 23, 2014 · Lini një koment

Sporti si politikë dhe politika si sport

Boiken Abazi Zyrtarë të lartë të shtetit dhe zyrtarë federatash futbolli janë duke ngulur këmbë në qëndrimin se futbolli është i ndarë nga politika dhe se ai ndihmon në ndërtimin … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Tetor 23, 2014 · Lini një koment

“Nacionalizmat ballkanike” nuk ekzistojnë

Arbër Zaimi Ndeshja Serbi-Shqipëri, edhe pse eveniment sportiv e ka një dimension politik të pashmangshëm, siç e ka çdo eveniment sportiv. Përpjekja për ta paraqitur futbollin si aktivitet tërësisht spektakolar … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Tetor 22, 2014 · 1 Koment

Kur gjen emrin tënd në “Listën e Zezë”

 [Shkolla Gallatin e Universitetit të Nju Jorkut e pati ftuar Amjad Nasserin, një prej poetëve të mëdhenj të botës arabe për të marrë pjesë në përurimin e botimit të serisë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Tetor 22, 2014 · Lini një koment

Katastrofa e masave shtrënguese të Evropës

Joseph Stiglitz ‘Në qoftë se faktet nuk përkojnë me teorinë, ndrysho teorinë’- thotë një proverb i vjetër. Por shpesh është më e lehtë të mbash teorinë dhe të ndryshosh faktet … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Tetor 21, 2014 · Lini një koment

Monumente carësh

Arbër Zaimi Në Beograd ca ditë më parë u vendos një monument i ri, dhuratë bërë Serbisë nga Federata Ruse. Monumenti i përkushtohet Carit të fundit të Rusisë, Nikollaj Romanovit, … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Tetor 16, 2014 · Lini një koment

Doktor Knokët, apo Testamenti i Dr. Aganit

Glauk Tahiri Njerëzit sëmuren për çdo ditë dhe hapi i parë drejt pragut të Doktorit nënkupton se dikush është shtyre rëndë nga nevoja për të bërë një kontroll; do të thotë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Tetor 16, 2014 · Lini një koment

Sapere aude!

  Ajo që është quajtur “ngërç institucional”, e që për mua s’është gjë  tjetër, veç fazë kalimtare drejt çlirimit të shtetit nga kapja që i është bërë tash e sa … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Tetor 7, 2014 · Lini një koment

Vendi i parë në autobus

Arbër Zaimi Simptoma Ka qenë një anekdotë që tregonte se si banorët e një fshati të thellë të malësisë së Labërisë, Kuçit, kur u ballafaquan për herë të parë me … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Tetor 6, 2014 · Lini një koment

Alzheimer kolektiv

Arbër Zaimi Përdorimi i sëmundjeve si metaforë, për të shënuar kriza të shoqërisë, ekonomisë pra politikës, ka një histori të gjatë, së paku që prej momentit kur nisi të përdoret … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Tetor 2, 2014 · Lini një koment

Barbari, thonë…

Fondacioni Frantz Fanon Filmimet e prerjeve të kokave të pengjeve perëndimorë në Irak e të një biçiklisti francez në Algjeri nxisin në mënyrë legjitime një ndjesi tmerri dhe një dënim … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shtator 30, 2014 · 1 Koment

Lindja e Thanaticizmit

McKenzie Wark S’di pse vazhdojmë ta quajmë kapitalizëm. Me sa duket kemi të bëjmë me një lloj dështimi, apo bllokimi të funksionit poetik të mendimit kritik. As përkrahësit e tij … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shtator 28, 2014 · 2 Koment
Ndiqe

Merreni çdo postim të ri drejt e te email-et tuaja.

Bashkojuni 1 100 ndjekësve të tjerë